Jakie produkty zawierają witaminę D?

Jakie produkty zawierają witaminę D?

Ilościowo nie potrzebujemy wiele witamin do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pomimo tego w produktach spożywczych również nie występują one w dużej ilości i tym samym pokrycie zapotrzebowania na nie jest łatwe. Najczęściej dzieli się witaminy na rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalne w wodzie. Do tej pierwszej grupy należy główny bohater tego artykułu, czyli witamina D. Przede wszystkim skupimy się na tym, jakie produkty zawierają ten składnik. Tym samym będzie to podpowiedź dla osób, które mogą zmagać się z problemem niedoboru tego składnika.

Synteza skórna

Zanim przejdziemy do uzupełniania niedoboru tego związku chemicznego warto przedstawić jej podstawowe źródło. Jest nim synteza skórna, która zachodzi w naszym organizmie pod wpływem promieni słonecznych. Na tej podstawie możemy uzyskać nawet od 80 do 90% wymaganego związku chemicznego. Zauważmy, że witamina D3 w płynie lub inne produkty będą skuteczne, jeśli uzupełnią tę stosunkowo niewielką resztę. Od czego zależy jednak ilość tego związku chemicznego, który uzyskamy z syntezy? Choćby od czasu ekspozycji na promieniowanie słoneczne, szerokości geograficznej, stopnia zachmurzenia, pory dnia, pory roku, ewentualnie stosowanych kremów, a nawet od naszego wieku i pigmentacji skóry.

Produkty spożywcze jako źródło witaminy D

Jakie produkty zawierają witaminę D?Witamina D3 2000 cieszy się dużą popularnością ze względu na trudności uzyskania tego związku z pożywienia. Pamiętajmy jednak, że nie jest to niemożliwe, a po prostu utrudnione. Zdecydowanie najwięcej tego składnika występuje w rybach. Te niestety nadal w Polsce nie są tak popularne jak być powinny. Jako że D3 jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, to właśnie tłuste ryby pozwalają na lepsze przyjmowanie tego związku. Do najważniejszych źródeł należy wymienić węgorza, łososia, śledzia, tuńczyka, sardynkę i makrelę, przy czym każdy kolejny według statystyk zawiera trochę mniej tej substancji. Najlepsza witamina D3 to ta najlepiej przyswajalna i również dlatego ryby są tak wartościowe. Alternatywą jest przyjmowanie tranu. Ponadto opisywany związek występuje też w maśle, żółtkach jaj czy serze żółtym. Pamiętajmy jednak, że są to już znacznie niższe zawartości i na ich podstawie trudno zbudować dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Szczególnie jajka są jednak bogate w wiele substancji zbawiennych dla naszego organizmu, więc warto zaimplementować je do swojej diety. Do grupy witamin D należą D2 i D3. W kwestii pożywienia ta pierwsza jest pochodzenia roślinnego, a druga zwierzęcego. Co jeszcze zawiera witaminę D? Czasem będą to również: mleko, produkty mleczne, wątróbka, oleje roślinne czy mięso drobiowe. Pamiętajmy jednak o znacznie niższych ilościach tego związku w tych produktach.

Suplementacja witaminy D

Czasami jedynym skutecznym rozwiązaniem jest suplementacja witaminy D. Jest to szczególnie istotne w miesiącach zimowych, gdy znacznie trudniej o skuteczną syntezę skórną. Witamina D3 4000 zawiera wysoką zawartość tej substancji i okazuje się rozwiązaniem, która w wielu sytuacjach zapewni wystarczającą ilość tego składnika. Pamiętajmy jednak, że zarówno nadmiar, jak i niedobór, tej substancji jest szkodliwy dla naszego organizmu, a więc nie jest to witamina, która jest najłatwiejsza do regulacji. Nie zmienia to faktu, że skutki jej niedoboru mogą być bardzo poważne, a w okresie zimowym jest on bardzo powszechny. Samo zapotrzebowanie zależy od wielu czynników i w celu dokładnego określenia wartości dla siebie warto skorzystać z innych artykułów, ponieważ tutaj nie zostaną one przedstawione. W każdym razie zależy to m.in. od wieku, stanu zdrowia danej osoby, ekspozycji na promienie słoneczne i znacznie więcej. Ponadto osoby bardziej otyłe powinny przyjmować jej więcej z promieniowania słonecznego niż osoby szczupłe. Suplementacja witaminy D3 jest zalecana niezależnie od wieku. Oczywiście witamina D3 w kroplach dla dorosłych będzie zawierać wyższe zawartości tej substancji i tym samym nie zaleca stosowania się jej dla noworodków.

Niedobór lub nadmiar witaminy D

Zarówno niedobór, jak i nadmiar witaminy D prowadzi do powstawania konsekwencji negatywnych dla naszego zdrowia. W pierwszym przypadku należy wskazać choćby występowanie chronicznego zmęczenia. Jest to temat o tyle trudny, że przyczyn tego zjawiska może być znacznie więcej. Wykazano również, że niedobór witaminy D sprzyja utrzymywaniu się depresji, a warto zaznaczyć, że jest to potężna choroba, przeciwko której warto wystawić cały oręż działań. Dodatkowo wśród skutków niedoboru warto wymienić wypadanie włosów, bóle kości i mięśni, spowolnione gojenie się ran czy większa podatność na infekcje. To wszystko wskazuje na to, jak istotna jest suplementacja tego składnika. Niestety również przedawkowanie witaminy D prowadzi do negatywnych konsekwencji. Wśród nich warto wymienić choćby bóle głowy i brzucha, nadmierne pocenie się, a nawet zapalenie skóry. To pokazuje jak trudny jest to temat. Trzeba podawać odpowiednie ilości witaminy D tzn. ani za mało, ani za dużo. Skutecznie możemy to regulować poprzez wykorzystanie odpowiedniej diety oraz dodatkową suplementację np. w postaci kropel. Warto zyskiwać wiedzę na ten temat, żeby móc skutecznie tym operować niezależnie od panujących okoliczności.